123a

Rigtig mange går rundt med en iværksætter i maven. Nogle ved fra start af skoletiden at de vil være selvstændige mens andre først finder ud af det et godt stykke ind i deres arbejdsliv. Heldigvis er der ingen rigtige eller forkerte løsninger. 

Men der findes ikke en specifik uddannelse som selvstændig, så hvad gør man når man ved man gerne vil være selvstændig men samtidig gerne vil tage en uddannelse, er nogle uddannelser bedre end andre?

Her får du 3 tips til hvilken uddannelser du skal vælge hvis du vil være selvstændig. 

Erhvervsuddannelser skaber flest selvstændige

Dansk arbejdsgiverforening har lavet en stor undersøgelse der viser at langt flere selvstændige i Danmark har en erhvervsuddannelse frem for en lang videregående uddannelse.

Det vil sige at mange af Danmarks selvstændige f.eks. er uddannede tømrer, frisører, kokke, mekanikere osv.

En akademisk uddannelse udelukker selvfølgelig ikke at du kan starte selvstændig, men tallene peger på at færre vælger at gøre det.44% af Danmarks selvstændige har en erhvervsuddannelse, mens kun 13% har har en lang videregående uddannelse.

Gode egenskaber som selvstændig

Uanset hvilken type virksomhed du driver, så vil der være nogle særlige egenskaber der går igen, som man som selvstændig kan have stor gavn af i sin virksomhed.

Det kan f.eks. være en særlig finansiel viden der gør det nemmere for dig at lave dine regnskaber og matematiske analyser eller modeller. Det kan også være særlige gode danskkundskaber der gør det nemt for dig at kommunikere målrettet med dine kunder eller arbejde med korrektur læsning f.eks. Mange virksomheder søger billig erhvervskorrektur.

Du kan tage forskellige sproglige og matematiske eller økonomiske uddannelser der understøtter gode generelle egenskaber, hvorefter du så kan udforske inden for hvilken branche du ønsker at være selvstændig. 

Salg og marketing

At være selvstændig handler ofte om hårdt arbejde og om at kunne sælge den vare eller ydelse du har valgt at arbejde med. Derfor har folk der har en salgsuddannelse eller marketingsuddannelse ofte stor succes med at drive selvstændig virksomhed.

Din ide skal kunne sælges, uanset om det er et produkt til forbrugere, eller om det er til mødet i banken hvor der skal skaffes likviditet, eller om det er til dem der skal investere eller udvikle dit produkt.

Samtidig er det også bevist at målrettet marketing er med til at skabe flere kunder, bedre omtale og dermed mere salg.