123a

I løbet af det sidste års tid er flere og flere blevet ledige på arbejdsmarkedet. Det skyldes i høj grad corona, som har efterladt sig en global krise. Det er især hos de unge mellem 25-29 år, at ledigheden har ramt. Der er altså mange universitetsstuderende som dimitterer, uden udsigt til at få et arbejde. 

Det betyder dermed også, at der bliver større og større kamp om de jobs der nu engang er på arbejdsmarkedet. Derfor har det heller aldrig været mere aktuelt end nu, at få skrevet en velartikuleret ansøgning, som fanger en kommende arbejdsgivers interesse.

Hvilken fremgangsmåde skal jeg vælge?

Der er selvfølgelig mange måder at gribe en ansøgning an på. Det er vigtigt, at man får fremhævet både sine personlige såvel som professionelle kompetencer. Samtidig må ansøgningen heller ikke blive for generisk, da modtageren hurtigt kan føle, at ansøgningen ikke er skrevet specifikt til det job, der bliver udbudt. 

Jeg vil derfor altid anbefale, at man foretager lidt research, inden man går i gang med at skrive sin ansøgning. I forbindelse med forarbejdet er det vigtigt at læse stillingsopslaget nøje igennem. Ved at gøre dette, får du hurtigt afklaret om der et match mellem dine kompetencer, og de krav som virksomheden stiller. Dermed undgår du at spilde både din egen og virksomhedens tid. 

I visse tilfælde kan du ringe til virksomheden, såfremt du har relevante spørgsmål til stillingen, som du gerne vil have afklaret. Det skal dog understreges at man ikke blot skal ringe, bare for at introducere sig selv – er arbejdsgiveren interesseret, kontakter de dig højst sandsynligt. 

Gør ansøgningen letlæselig med en god struktur

Når du kommer til at skrive selve ansøgningen, er det uhyre vigtigt at den er let at læse og gå til for modtageren. Du kan derfor med fordel bruge en skabelon, til at bygge ansøgningen op.
Det er altid en god idé at starte med en overskrift, som fanger modtagerens opmærksomhed. Herfra kan du holde dine kompetencer op imod de krav, som virksomheden stiller til ansøgerne. Inddrag gerne hvordan dine kompetencer kan løse de problemstillinger, som virksomheden beskriver i stillingsopslaget.
Hvis du kan inkludere hvordan du tidligere har anvendt dine styrker, vil det skabe perspektiv for modtageren, og han/hun kan nemmere forestille sig, hvordan dine kompetencer kan bruges i virksomheden. 

Når du har skrevet ansøgningen færdig, vil det altid være en god idé at få en anden til at læse ansøgningen igennem. Det skal helst være en, som kan forholde sig kritisk til hvad du skriver. Få vedkommende til at vurdere, om de kan tyde hvilke arbejdsopgaver du kan løse.